Jump to content.


Un sensor per a economitzar aigua per al reg

El Periódico Mediterráneo, 6 de Maig de 2008

La gran majoria de sistemes de reg automàtic instal·lats en els camps basen la programació del reg en taules horàries o s’accionen a partir de dades atmosfèriques, com la pluja, el vent o la temperatura. Pocs disposen de sensors que puguen llegir directament l’estat hídric del sòl.
Fins al moment, no hi havia al mercat un mètode fiable i viable econòmicament que analitzara la disponibilitat d’aigua en el sòl i que en controlara el subministrament. Però un grup d’investigadors de la Universitat Jaume I ha ideat un sensor d’humitat de la terra que supera aquest dèficit tecnològic. El seu projecte va ser guardonat amb el VIII Premi d´Investigació del Consell Social de la UJI en resultats d’I+D+i. El premi incloïa la publicació d’un llibre que ahir va ser presentat pel president del Consell Social, Rafael Benavent, i pel rector de la UJI, Francisco Toledo, en la Fira del Llibre de Castelló. Benavent va confiar que aquest producte tecnològic incremente l’eficiència en l’ús de l’aigua en el camp, en jardins i camps de golf.

Francisco Fabregat, professor de la UJI, va explicar que el projecte va començar en el 2000 amb la creació d’una patent per a intentar produir una eina que permetera controlar el reg i estalviar-hi aigua, perquè durant segles els agricultors han regat d’
una manera i amb la introducció dels nous sistemes resulta difícil conèixer l’estat d’irrigació de la terra. Com que ningú es llançava a explotar-la, es van aventurar a intentar produir un sensor que fóra aplicable. Fruit d’aquesta investigació, va nàixer una empresa de base tecnològica que el Premi del Consell Social ha impulsat.

Llegir-ne més | Veure PDF
«
»

Entrada següent


Vidre conductor
(Tenda online)

—-

Xop Física al projecte Agrintel

una plataforma inteligent per a la monitorització dels processos en viticultura