Jump to content.


Un sensor per a economitzar aigua per al reg

El Periódico Mediterráneo, 6 de Maig de 2008

La gran majoria de sistemes de reg automàtic instal·lats en els camps basen la programació del reg en taules horàries o s’accionen a partir de dades atmosfèriques, com la pluja, el vent o la temperatura. Pocs disposen de sensors que puguen llegir directament l’estat hídric del sòl.
Fins al moment, no hi havia al mercat un mètode fiable i viable econòmicament que analitzara la disponibilitat d’aigua en el sòl i que en controlara el subministrament. Però un grup d’investigadors de la Universitat Jaume I ha ideat un sensor d’humitat de la terra que supera aquest dèficit tecnològic. El seu projecte va ser guardonat amb el VIII Premi d´Investigació del Consell Social de la UJI en resultats d’I+D+i. El premi incloïa la publicació d’un llibre que ahir va ser presentat pel president del Consell Social, Rafael Benavent, i pel rector de la UJI, Francisco Toledo, en la Fira del Llibre de Castelló. Benavent va confiar que aquest producte tecnològic incremente l’eficiència en l’ús de l’aigua en el camp, en jardins i camps de golf.

Francisco Fabregat, professor de la UJI, va explicar que el projecte va començar en el 2000 amb la creació d’una patent per a intentar produir una eina que permetera controlar el reg i estalviar-hi aigua, perquè durant segles els agricultors han regat d’
una manera i amb la introducció dels nous sistemes resulta difícil conèixer l’estat d’irrigació de la terra. Com que ningú es llançava a explotar-la, es van aventurar a intentar produir un sensor que fóra aplicable. Fruit d’aquesta investigació, va nàixer una empresa de base tecnològica que el Premi del Consell Social ha impulsat.

Llegir-ne més | Veure PDF




Xop Física i Elektrosol reben els premis CEEI-Impiva 2006

El Periódico Mediterráneo, 21 de Setembre de 2007

L’Institut de la Petita i Mitjana Indústria Valenciana (Impiva) i el Centre Europeu d’Empreses Innovadores (CEEI) de Castelló, que presideix l’empresari Diego Basco, van atorgar ahir el premi al Millor Projecte Empresarial desenvolupat en el 2006 a l’empresa de base tecnològica Xop Física S.L., pel desenvolupament de sensors d’humitat del sòl o com a detectors de pluja per a interrompre els programes de reg.

El guardó a Xop Física s’emmarca dintre dels Premis CEEI-Impiva 2006 finançats pel
Impiva amb 4.000 euros, on es va reconèixer també la trajectòria empresarial d’Elektrosol S.L. dedicada a l’estudi, instal·lació i manteniment de la tecnologia necessària per a emprar l’energia solar en processos domèstics i industrials.

Llegir-ne més | Veure PDF




L’empresa Xop Física assoleix el premi CEEI-Impiva al millor projecte empresarial de 2006 a Castelló

Las Provincias, 21 de setembre de 2007

L’empresa de base tecnològica Xop Física, especialitzada en la fabricació de sensors d’humitat del sòl, va rebre ahir el Premi al Millor Projecte Empresarial de 2006 concedit per l’Institut de la Menuda i Mitjana Indústria Valenciana (IMPIVA) i el Centre Europeu d’Empreses Innovadores (CEEI) de Castelló. Els premis CEEI-Impiva 2006, que van ser lliurats ahir a Castelló, també van reconèixer la trajectòria empresarial de l’empresa Elektrosol, dedicada a l’estudi, instal·lació i manteniment de tecnologia per a l’aprofitament de l’energia solar en els processos domèstics i industrials.

Llegir-ne més




Intel·ligència natural

El Mundo Castellón al Día, 6 d’Abril de 2007

Tres doctors en Física de la Universitat Jaume I (UJI) han patentant un sensor d’humitat per a l’optimització del reg, la principal novetat del qual radica que té en compte les condicions d’humitat del sòl, és a dir, si ha plogut, està nuvolós o si la terra s’ha assecat suficientment.

El sensor d’humitat està orientat a disminuir el
consum d’aigua de reg en qualsevol tipus d’aplicació, des d’agricultura, hivernacles, jardineria fins a camps de golf. De fet, s’ha començat a utilitzar en un camp de golf de la província de Castelló.

Els inventors de la patent i promotors de Xop Física, SL, una spin-of de la UJI, són els doctors en Física Germà García Belmonte, professor titular; Juan Bisquert, catedràtic, i Francisco Fabregat, professor contractat doctor, tots pertanyents al departament de Física de la UJI.

El projecte del sensor d’humitat per a l’optimització del reg consisteix en el desenvolupament d’un sistema de control del reg complet que proporciona informació sobre les necessitats hídriques de la planta, tant sobre la base de les dades ambientals com, i ací radica la principal aportació, a les condicions d’humitat del sòl.

Llegir-ne més | >Veure PDF





Vidre conductor
(Tenda online)

—-

Xop Física al projecte Agrintel

una plataforma inteligent per a la monitorització dels processos en viticultura